Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek

Koninklijke onderscheiding

U staat er niet alleen voor, wij zijn er voor u

NOORD HOLLANDS DAGBLAD 

Zaanse Sylvia Dermout mag zichzelf nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen
 
Van onze verslaggever
28/09/2020 om 06:16
 
ZAANDAM
In het Zaantheater is Sylvia Dermout zondagmiddag verrast met een koninklijke onderscheiding. Van burgemeester Jan Hamming kreeg zij te horen dat het de koning heeft behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
 
Dermout zet zich als gynaecoloog en vrijwilliger al meer dan dertig jaar innovatief en succesvol in voor de kwaliteit van leven voor vrouwen met kanker. Van 1994 tot 2011 deed zij dat in het Zaans Medisch Centrum (ZMC) en daarna, tot 2017, bij haar eigen gynaecologisch centrum Dermout & Albicher, in Alkmaar.

In 2001 promoveerde ze met een proefschrift over hoogtechnologisch draagmoederschap voor vrouwen met kanker. Sylvia Dermout blinkt daarnaast uit in het vermogen om complexe (oncologische) vraagstukken helder aan vakgenoten over te dragen. In tal van bij- en nascholingsprogramma’s was zij door de jaren heen een veelgevraagd docent en een graag geziene spreker.

Patiëntenperspectief
Verder heeft zij gedurende haar loopbaan veel aandacht geschonken aan het patiëntenperspectief. In het ZMC was zij naast voorzitter van de unit verloskunde & gynaecologie ook actief in de commissie medische ethiek en het kernteam patiënttevredenheid.

Met haar gedrevenheid en nooit aflatende enthousiasme heeft ze bovendien in zeer korte tijd Anna’s Huis op de kaart gezet. Zij was daarbij een bron van inspiratie voor alle betrokkenen.

 © Foto Pascal Fielmich.  
Sylvia Dermout met haar partner Jan-Jaap Brandt Corstius


Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek: Anna's huis is mede mogelijk gemaakt door:

Al deze partners hebben het mogelijk gemaakt om het Anna’s huis te realiseren. Wij zijn ontzettend dankbaar voor deze enorme bijdrage en steun, zonder hen was het niet mogelijk geweest om de mens met kanker en zijn naasten in staat te stellen de regie te behouden over lijf, gezondheid en welbevinden.